Alegerea dumneavoastra cu privire la procesarea datelor cu caracter personal

Pentru functionarea in conditii optime a site-ului Emidale.ro, datele cu caracter personal si cookie-urile sunt foarte importante.
Emidale.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Emidale.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
vezi procesatorii nostri de date
Procesator Date La ce foloseste
Date facturare Numele, Prenumele si Adresa sunt necesare pentru plasare, procesare si livrare comanda.
Telefon Nr de telefon este necesar pentru confirmarea telefonica a comenzii si punerea dvs in legatura cu firma de curierat pentru ridicare si pentru eventualitatea notificarii unor campanii promotionale.
Email Pentru statusul si confirmarea in scris a comenzii este necesara adresa dvs de e-mail.
Curier In cazul solicitarii livrarii prin curier a produselor, sunt necesare datele de livrare.
Sistem facturare Sistemul de gestiune si facturare are nevoie de datele dumneavoastra pentru a procesa factura comenzii.
Google Analytics si Google Tag Manager Serviciile Google ne ofera date statistice cu privire la traficul online din site si parametrii de incarcare a paginii.
Procesatorul de plati online Pentru a putea fi efectuata plata comenzii online, cu cardul, este obligatorie furnizarea datelor personale catre procesatorul de plati.
Google si Facebook Login Aveti posibilitatea de a crea un cont nou oricand este nevoie.
Google Adwords Optimizeaza reclamele transmise online.
Pixel Facebook Optimizeaza reclamele transmise prin intermediul retelei Facebook.
Youtube Pentru prezentarea informatiilor si a portofoliului de produse sub forma continutului video avem nevoie de datele dumneavoastra.
Chat Pentru a intra in legatura cu un consultant, a primi si a cere informatii si a plasa comanda insotit de suport de specialitate in timp real, sunt necesare datele dvs
2Performant Program prin intermediul caruia produsele noastre pot fi distribuite si pe alte site-uri. Pentru o desfasurare corecta a comenzii (accesare site, plasare comanda) si a platii aferente (comision parteneri), sunt necesare datele dvs.
Profitshare Program prin intermediul caruia produsele noastre pot fi distribuite si pe alte site-uri. Pentru o desfasurare corecta a comenzii (accesare site, plasare comanda) si a platii aferente (comision parteneri), sunt necesare datele dvs
Transport Gratuit
peste 500 RON TVA inclus
in Romania
Livrare
in UE
Plata online
cu card
Retur in 14 zile

Masca de protectie (cum se face, cum se poarta, materiale, tipuri, etc.) - Informatii utile pentru cetatenii responsabili!

Purtarea măștii a devenit una dintre obligațiile oricărui cetățean român în această perioadă în care epidemia de Covid-19 face tot mai multe victime. Legea impune folosirea ei în spații închise pentru a reduce numărul de îmbolnăviri, așa că orice persoană responsabilă trebuie să încerce prin orice mijloace să ajute statul în demersul său. Indiferent de modul în care sunt procurate măștile de protecție, că sunt medicale sau unele create în casă, important este să fie purtate.

 

În articolul de mai jos vei descoperi câteva informații utile despre ce este masca de protecție, cum se utilizează ea, de ce este purtată de personalul medical, dar și de oamenii simpli, cum se confecționează acasă și care sunt cele mai bune materiale în acest scop. De asemenea, vei afla ce tipuri de măști de protecție există, care sunt avantajele și dezavantajele lor, cum se poartă și cum se curăță în mod corect masca facială și vei descoperi răspunsuri la întrebări frecvente despre acest subiect tot mai interesant în ultima vreme.

 

Cuprins:

1. Masca de protecție - Informații generale

1.1. Cum se utilizează măștile de protecție

1.2. De ce sunt purtate măștile de protecție în sezonul de gripă sau în perioada pandemiei de coronavirus

2. Cum se confecționează acasă o mască de protecție

2.1. Care sunt cele mai bune materiale pentru realizarea măștii de protecție

2.2. Pașii de urmat pentru confecționarea măștii de protecție pentru față

3. Tipuri de măști de protecție

3.1. Avantajele și dezavantajele unei măști artizanale

3.2. Avantajele și dezavantajele unei măști medicale din comerț

4. Cum se poartă și cum se curăță corespunzător o mască de protecție

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre măștile de protecție și confecționarea lor

 

1. Masca de protecție - Informații generale

 

Purtarea măștii medicale de protecție este una dintre măsurile pe care orice persoană trebuie să le adopte, deoarece, în acest mod, va limita transmiterea infecțiilor respiratorii. Respectarea normelor de igienă și folosirea măștii sunt două elemente vitale pentru menținerea sănătății omului la cele mai înalte standarde.

 

Ce este masca medicală de protecție?

Practic, este un instrument utilizat de medici, chirurgi, pacienți, angajați din industria alimentară, elevi, profesori, șoferi și de toți cei care lucrează în spații închise, fiind utilă pentru acoperirea nasului și a gurii și pentru a limita astfel răspândirea germenilor. Specialiștii recomandă utilizarea ei ca ajutor în prevenirea contaminării altor persoane din jur.

 

Masca de protecție funcționează pe principiul sitei de la bucătărie, care cerne mălaiul și nu lasă impuritățile să ajungă în mămăligă. În cazul oamenilor, masca reușește nu doar să protejeze individul, ci și să reducă chiar răspândirea virusului.

 

 

Ce înseamnă mască FFP?

FFP este abrevierea de la filtering face piece. Există trei tipuri de protecție: FFP1, FFP2, FFP3. Fiecare dintre ele arată gradul de protecție pe care masca îl oferă comparativ cu celelalte. Vezi aici info.

 

 

 

1.1. Cum se utilizează masca de protectie?

 

Pentru a fi purtată corespunzător, se va prinde cu elasticul de cele două urechi, se va ajusta la rădăcina nasului, în așa fel încât să nu producă jetul de aer pe ochi când are loc expirația. Din momentul în care este pusă, nu mai trebuie atinsă sub nicio formă și se va schimba la 4 ore sau după ce persoana a băut sau a mâncat.

Înainte de a utiliza masca de protecție, o persoană trebuie să aibă grijă de igiena mâinilor, așa că se va spăla cu săpun sau cu gel dezinfectant pentru a nu se infecta în momentul în care își va pune masca. Cine nu știe cum să o poarte corect ar trebui să ia aminte la informațiile de mai jos.

 

Pentru a fi dată jos, se prinde cu mâna de cele două elastice/șireturi/cordeluțe, se pune masca într-o pungă, apoi se aruncă la gunoi dacă este de unică folosință. În cazul în care este reutilizabilă, atunci trebuie spălată la o temperatură minimă de 60 de grade Celsius, cu detergent, săpun sau alte produse de curățare.

 

1.2. De ce sunt purtate măștile de protecție în sezonul de gripă sau în perioada pandemiei de coronavirus

Măștile de protecție sunt considerate arme utile împotriva virusurilor și trebuie purtate de către:

  • cei care au simptome de gripă sau infecții acute respiratorii;

  • cei care se adresează serviciilor medicale;

  • cine nu este vaccinat antigripal;

  • cine are COVID-19;

  • dacă persoanele sunt sănătoase, dar intră în spații închise, pentru că pot să se infecteze foarte ușor;

  • personalul medical care vine în contact cu bolnavii, indiferent de boala pe care o au aceștia etc.

 

Chiar dacă masca nu va proteja 100%, mai ales când este vorba despre una reutilizabilă, confecționată din bumbac, care nu are filtre de protecție, totuși, va reduce foarte mult cantitatea de stropi inhalați și va acționa ca o barieră în calea microbilor.

 

2. Cum se confecționează acasă o mască de protecție

În această perioadă grea au existat momente când oamenii nu au mai găsit măști de protecție medicale, reutilizabile, din bumbac sau din orice alt tip existent pe piață, iar acest lucru a adus cu sine panica. Din acest motiv, se impune ca toți românii să cunoască metodele prin care își pot realiza acasă astfel de produse. Pentru a le confecționa corect, este bine de știut cum sunt create măștile faciale medicinale și chirurgicale profesionale.

 

Măștile artizanale nu sunt eficace precum cele medicale. Specialiștii le recomandă, totuși, în cazul în care persoanele nu au găsit în comerț pe cele omologate, cum ar fi măștile chirurgicale sau modelele FFP2, FFP3.

 

2.1. Care sunt cele mai bune materiale pentru realizarea măștii de protecție

 

 

 

Din 15 mai masca de protecție a devenit obligatoriu de purtat în România, astfel încât mulți oameni au fost nevoiți să găsească soluții pentru a confecționa acasă acest produs cu ajutorul unor materiale textile corespunzătoare:

  • flanel;

  • bumbac;

  • poliester;

  • mătase artificială;

  • mătase naturală;

  • șifon.

Oamenii de știință au cercetat cu atenție problema și au observat că țesăturile hibride sunt mult mai eficiente pentru realizarea măștilor artizanale, medicale sau chirugicale, dar au atras atenția că neapărat masca confecționată din astfel de materiale trebuie să fie croită corespunzător, pentru a se mula pe față, fără să lase spații goale, din cauza cărora și-ar putea pierde eficiența cu 60%.

 

 

 

2.2. Pașii de urmat pentru confecționarea măștii de protecție pentru față

 

O metodă prin care se poate confecționa o mască de protecție de unică folosință, din materiale la îndemână, este lesne de pus în practică de către oricine. Practic, persoana are nevoie de un șervețel de hârtie, de două elastice, precum cele pentru prins la gură borcanele, și de 2 minute pentru a realiza un produs care să-i permită să intre în spații închise, fără să-și facă probleme.

 

 

 

O altă soluție utilă pentru cei care nu au bani suficienți sau nu găsesc măști de protecție medicinale în farmacii este confecționarea lor acasă, din materiale textile, urmărind atenți pașii de mai jos:

  • se taie țesătura într-o formă dreptunghiulară și se ține cont de dimensiunile optime (20 x 17 cm);

  • sunt îndoite și cusute marginile materialului;

  • se fac pliuri ca masca să poată fi extinsă după ce e pusă pe față;

  • nu este uitat nici spațiul unde va fi introdus filtrul;

  • pe fiecare parte a măștii se coase un elastic pentru a putea fi prinsă de urechi;

  • se spală și se calcă pentru a putea fi purtată.

 

Cei care sunt interesați să cunoască mai multe despre modalitatea de a confecționa într-un mod corect măștile de protecție pot să consulte inclusiv tutorialele de pe Internet și să obțină rezultate impresionante, în cel mai scurt timp.

 

3. Tipuri de măști de protecție

 

Există mai multe tipuri de măști de protecție care pot fi utilizate de români în lupta lor împotriva infecțiilor virale:

  • măști de protecție medicale și chirurgicale;

  • măști respiratorii dotate cu diferite tipuri de filtre FFP (măști tip botniță, faciale, chirurgicale) pentru protecție biologică;

  • măști de bumbac, handmade;

  • măști improvizate.

 

Ce măști de față sunt bune, care să fie cumpărate și purtate?

Sunt întrebări pe care toată lumea și le pune zilele acestea, dornică de a se proteja cât mai bine împotriva virusului ce face ravagii tot mai mari.

 

 

 

3.1. Avantajele și dezavantajele unei măști artizanale

 

Autoritățile recomandă folosirea măștilor artizanale acolo unde nu pot fi utilizate cele medicale, ce protejează foarte bine antiviral și care au protecție de 2 sau 3 straturi.

 

Avantaje:

  • pot fi folosite în spații închise;

  • sunt o barieră în plus în calea microbilor sau a virusurilor;

  • permit respirația cu ușurință;

  • se pot spăla și călca;

  • sunt reutilizabile;

  • sunt destinate publicului larg;

  • nu au o filtrare eficientă;

  • prețul este accesibil.

 

Dezavantaje:

  • nu sunt măști autorizate medical;

  • nu împiedică infiltrarea virusurilor și ajungerea lor în căile respiratorii;

  • nu sunt foarte eficiente.

 

 

3.2. Avantajele și dezavantajele unei măști medicale din comerț

 

Măștile din comerț sunt standardizate, în conformitate cu legislația europeană, și se împart în mai multe categorii, în funcție de gradul de protecție pe care îl oferă.

 

Avantaje:

  • Măștile chirurgicale oferă o protecție decentă și au trei straturi (două exterioare și unul de interior, destinat filtrării);

  • Măștile respiratorii au grade de protecție diferite. O clasificare în acest sens este următoarea: FFP1, FFP2, FFP3. Ultimele două tipuri sunt de real folos împotriva coronavirusului;

  • Pot avea unul sau mai multe filtre;

  • Sunt destinate publicului larg și personalului medical;

  • Unele tipuri pot fi refolosite dacă sunt lavabile și sunt călcate după spălare.

 

Dezavantaje;

  • prețul este mai mare în comparație cu cele realizate handmade;

  • măștile FPP1 oferă cel mai scăzut nivel de protecție.

 

 

4. Cum se poartă și cum se curăță corespunzător o mască de protecție

 

Accesoriu necesar mai ales după ce epidemia de Coronavirus a devenit o realitate, masca de protecție este purtată tot mai des în zonele aglomerate și în spațiile închise.

Cum se poartă corect masca de protecție medicală sau cea lavabilă, cusută acasă?

Pentru a reuși să te protejezi corespunzător, este util să înveți cum să porți masca:

  • o așezi pe față cu partea colorată spre exterior;

  • banda specială pentru nas se apasă cu fermitate pentru a lua forma lui;

  • bărbia, gura și nasul vor fi perfect acoperite;

  • părțile laterale ale măștii vor fi cât mai lipite de obraji;

  • masca de protecție se poartă o singură dată, apoi se aruncă dacă este de unică folosință sau se spală și se calcă dacă este reutilizabilă.

De fiecare dată când cineva de lângă tine tușește sau strănută trebuie să schimbi masca cu una nouă. De asemenea, nu o vei folosi dacă este umedă, deteriorată sau purtată mai mult de o zi.

 

Cum se curăță (spală) corespunzător masca de protecție sanitară?

Măștile de protecție sanitară se pot reutiliza dacă nu ai alt produs la îndemână. În acest caz pot fi fierte cu încredere că niciun virus nu va rezista temperaturii foarte ridicate. Unii specialiști sunt de părere că pot fi reutilizate, chiar dacă nu se vor spăla după 4-5 zile de la folosirea lor, pentru că virusul nu va rezista mai mult pe suprafața lor. De asemenea, se pot clăti cu apă și săpun, apoi se vor usca și călca, în așa fel încât să nu fie distruse fibrele textile.

 

 

În concluzie, este bine de reținut faptul că purtarea unei măști faciale, indiferent că este una medicală sau una făcută în casă, nu înseamnă că va proteja persoana în cauză 100% împotriva virusurilor. Este vorba doar despre o protecție parțială dacă sunt respectate întocmai anumite reguli.

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

 

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre măștile de protecție și confecționarea lor

 

Ce este masca de protecție biologică?

Masca este un instrument medical care împiedică răspândirea virusurilor și ajută la prevenirea infectării.

 

De ce se poartă măști de protecție?

Măștile de protecție sunt folosite ca oamenii să nu se infecteze sau să nu transmită virusurile celorlalți din jur.

 

Cum porți corect masca de protecție antivirală?

Masca de protecție antivirală este purtată întotdeauna cu partea colorată în față, cu dunga de sus mulata perfect pe forma nasului, fără să lase spații goale sub obraji și cu elasticul prins după urechi.

 

Care sunt cele mai bune măști de protecție respiratorie: medicinale sau handmade, reutilizabile?

Nu există 100% protecție pentru niciun tip de mască, dar unele dintre aceste măști au unul sau mai multe filtre care reușesc să ofere un grad mai mare sau mai mic de protejare a individului în fața infecțiilor respiratorii.

 

Unde sunt măștile obligatorii?

Măștile de protecție medicale sau handmade sunt obligatorii din data de 15 mai 2020 în spațiile închise și în zonele foarte aglomerate.

 




Transport Gratuit
peste 500 RON TVA inclus
in Romania
Livrare
in UE
Plata online
cu card
Retur in 14 zile
Follow Us
Abonare Newsletter