Alegerea dumneavoastra cu privire la procesarea datelor cu caracter personal

Pentru functionarea in conditii optime a site-ului Emidale.ro, datele cu caracter personal si cookie-urile sunt foarte importante.
Emidale.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Emidale.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
vezi procesatorii nostri de date
Procesator Date La ce foloseste
Date facturare Numele, Prenumele si Adresa sunt necesare pentru plasare, procesare si livrare comanda.
Telefon Nr de telefon este necesar pentru confirmarea telefonica a comenzii si punerea dvs in legatura cu firma de curierat pentru ridicare si pentru eventualitatea notificarii unor campanii promotionale.
Email Pentru statusul si confirmarea in scris a comenzii este necesara adresa dvs de e-mail.
Curier In cazul solicitarii livrarii prin curier a produselor, sunt necesare datele de livrare.
Sistem facturare Sistemul de gestiune si facturare are nevoie de datele dumneavoastra pentru a procesa factura comenzii.
Google Analytics si Google Tag Manager Serviciile Google ne ofera date statistice cu privire la traficul online din site si parametrii de incarcare a paginii.
Procesatorul de plati online Pentru a putea fi efectuata plata comenzii online, cu cardul, este obligatorie furnizarea datelor personale catre procesatorul de plati.
Google si Facebook Login Aveti posibilitatea de a crea un cont nou oricand este nevoie.
Google Adwords Optimizeaza reclamele transmise online.
Pixel Facebook Optimizeaza reclamele transmise prin intermediul retelei Facebook.
Youtube Pentru prezentarea informatiilor si a portofoliului de produse sub forma continutului video avem nevoie de datele dumneavoastra.
Chat Pentru a intra in legatura cu un consultant, a primi si a cere informatii si a plasa comanda insotit de suport de specialitate in timp real, sunt necesare datele dvs
2Performant Program prin intermediul caruia produsele noastre pot fi distribuite si pe alte site-uri. Pentru o desfasurare corecta a comenzii (accesare site, plasare comanda) si a platii aferente (comision parteneri), sunt necesare datele dvs.
Profitshare Program prin intermediul caruia produsele noastre pot fi distribuite si pe alte site-uri. Pentru o desfasurare corecta a comenzii (accesare site, plasare comanda) si a platii aferente (comision parteneri), sunt necesare datele dvs
Transport Gratuit
peste 500 RON TVA inclus
in Romania
Livrare
in UE
Plata online
cu card
Retur in 14 zile

Masurarea taliei barbatilor, circumferinta bustului femeilor si alte masuratori de croitorie esentiale

 

Masuratorile sunt o parte importanta în procesul de croitorie, fie ca este vorba de crearea unor haine „de la 0”, fie ca îti doresti sa modifici articole vestimentare pe care deja le ai în sifonier, pentru a le da o noua viata. Desi poate parea, în esenta, un proces simplu, multe persoane care se afla la început de drum în ceea ce priveste croitoria nu îi acorda îndeajuns de multa atentie. Din aceasta cauza, rezultatul muncii lor nu e multumitor si trebuie sa reia întregul proces de la început, ceea ce nu este deloc placut.

 

În acest articol, ai ocazia sa înveti cum sa iei masuratorile ca un adevarat croitor profesionist, câteva trucuri care sa îti usureze munca, dar si cum poti folosi masuratorile în avantajul tau (sau al persoanelor pentru care urmeaza sa produci un articol vestimentar).

 

Cuprins

  1. Cum sa te masori corect - instrumente de care vei avea nevoie si reguli generale

1.1. Cea mai recomandata metoda de masurare a corpului

1.2. Care sunt etapele metodei de masurare a corpului? 

1.3. Unde trebuie sa te masori?

1.4. Reguli pentru masurarea corecta a corpului 

  1. Principalele masuratori de croitorie

2.1. Circumferinta taliei 

2.2. Masurarea soldurilor 

 

 

2.3. Masurarea bratelor

 

2.4. Masuratori ale bustului: circumferinta, înaltimea, lungimea si latimea deasupra bustului

2.5. Circumferinta abdomenului

2.6. Circumferinta fesier?

2.7. Alte masuri utile în croitorie

  1. Masuratori croitorie pentru copii

  2. Exemplu de tabel cu principalele masuri de croitorie

  3. Întrebari si raspunsuri frecvente despre masuratorile de croitorie

 

 

 1. Cum sa te masori corect - instrumente de care vei avea nevoie si reguli generale

 

O fusta lunga care nu îti mai place poate fi transformata cu usurinta într-o rochie perfecta pentru zilele de vara. Bineînteles, pentru a putea face modificarile necesare, trebuie sa cunosti cu exactitate masurile tale.

 

De asemenea, nu uita ca poti folosi materialul hainelor pe care nu le porti pentru a obtine un nou articol vestimentar pe placul tau. Spre exemplu, materialul acelei fuste lungi poate fi taiat dupa un tipar de croitorie si transformat într-un top lejer.

 

 

 

Evident, pentru a-ti fi cat mai usor sa reconditionezi hainele vechi, ai nevoie de instrumente specifice de croitorie, precum foarfeca, un bust, creta, creioane si centimetru

 

 

Masuratorile exacte sunt primul pas în crearea sau modificarea unor haine, daca îti doresti ca acestea sa arate asa cum îti doresti. Acestea sunt necesare pentru a-ti putea crea propriile tipare de croitorie, pentru a afla cu precizie dimensiunea de material de care vei avea nevoie. 

 

 

În plus, masuratorile sunt importante în determinarea formei corpului („mar”, „para”, „clepsidra”, „dreptunghi”, „triunghi inversat”) si pentru a cunoaste, astfel, care sunt cele mai potrivite croiuri pentru tine.

Instrumentele care îti vor fi necesare masurarii corpului (fie ca e vorba despre corpul tau, fie ca e vorba de corpul sotului, copilului sau al unei prietene) sunt urmatoarele:



  • Centimetru de croitorie - cel mai important element;

  • Fisa pentru a nota masurile (este recomandat sa îti faci propriile fise personalizate, unde sa urmaresti evoluta corpului si felul în care se modifica anumite valori);

  • Instrument de scris;

  • Panglici (banda decorativa) sau fasii înguste dintr-un material (optional);

  • Buline adezive (optional);

  • Marker (optional);

 

 

Ultimele trei obiecte mentionate sunt optionale pentru ca, desi îti vor usura cu mult munca de a lua masuratorile, în special daca esti la început, vei putea sa obtii rezultatele pe care ti le doresti si fara acestea. Vei vedea în continuare cum trebuie sa fie folosite.

  

Daca îti este mai usor si esti obisnuita sa lucrezi pe laptop, poti nota masuratorile direct pe acest device (sau pe telefon si apoi sa le transferi pe laptop). Astfel, nu vei avea nevoie de instrumentele traditionale: foaie si pix.

 

 1.1. Cea mai recomandata metoda de masurare a corpului

 

Cea mai recomandata metoda de masurare a corpului e cea „traditionala”, cu centimetrul de croitorie. Exista diverse idei pe internet despre cum poti înlocui centimetrul de croitorie cu alte instrumente pentru a-ti putea lua masurile. Probabilitatea ca rezultatele sa fie exacte este, însa, una mica.

 

 

 1.2. Care sunt etapele metodei de masurare a corpului?

  

Înainte de a începe întregul proces de masurare, asigura-te ca ai la dispozitie toate instrumentele. Dupa ce ai bifat toate elementele listei de mai sus, vei fi nevoita (tu sau persoana careia îi iei masurile) sa ramai în lenjeria intima, desculta sau în sosete. Asigura-te ca porti un sutien care nu te strange si care nu este un model cu push-up. De preferat pentru aceasta activitate sunt sutienele din material subtire, fara alte elemente decorative. În ceea ce priveste lenjeria din partea de jos, si ea trebuie sa fie pe masura ta, sa nu te stranga, ci sa se aseze frumos pe corp. 



În cele ce urmeaza, te vei folosi de instrumentele optionale enumerate mai sus. Panglicile, bulinele adezive sau markerul te vor ajuta pentru a marca punctele de control sau reperele pe corp. Rolul lor e de a facilita procesul exact de masurare, pentru a reusi sa folosesti cu precizie aceleasi puncte de plecare. Dupa ce ai marcat zona taliei, a soldurilor si baza gatului (cele mai importante), poti trece la masurarea propriu-zisa.

 

 

 1.3. Unde trebuie sa te masori? 

 

Exista doua categorii de masuratori: cele principale si cele secundare. Cele din prima categorie sunt cele folosite de catre magazinele de haine (circumferinta bustului, a soldurilor si a taliei). În schimb, atunci cand îti doresti haine care sa fie croite special pentru corpul tau, trebuie sa obtii o serie de masuratori suplimentare sau specifice articolului vestimentar dorit. Spre exemplu, pentru o rochie mulata cu maneca (fie ea lunga, fie mai scurta), este necesara masurarea grosimii bratului în zona bicepsului, grosimii încheieturii, dar si a lungimii totale a bratului.

 

 

 1.4. Reguli pentru masurarea corecta a corpului

 

Pentru a reusi sa obtii adevaratele masuri ale corpului tau, ai nevoie de o persoana care sa te ajute. Bineînteles, pentru unele masuratori, cum ar fi cea a taliei, te vei descurca bine si de una singura. Însa, atunci cand vine vorba de masuratorile privind spatele, îti va fi imposibil sa obtii rezultate precise. 



Poarta lenjerie intima pe masura ta, pentru a evita micile erori de masurare care pot aparea aceasta îti este prea mica. Totusi, daca masurile sunt luate pentru un sacou, o jacheta sau o geaca, practic articole vestimentare care sunt purtate peste alte haine, este recomandat ca m?suratorile sa se ia, de asemenea, deasupra hainelor. Nu uita sa stai relaxata, cu spatele drept si cu barbia înainte. 



În timpul masuratorilor, centimetrul nu trebuie sa fie strans peste zonele corpului, ci el va înconjura trupul lejer, fara sa formeze cute, pentru a obtine rezultate precise. Cand vine vorba de masuri care se iau doar într-o parte a corpului, precum lungimea deasupra bustului, se obisnuieste sa se ia masura în partea dreapta, dar este recomandat sa realizezi masuratorile si în stanga, pentru a te asigura ca ai valori exacte. Corpurile nu sunt perfect simetrice si, astfel, chiar si o diferen?? de 0.5 cm poate strica un articol vestimentar.

 

 

 2. Principalele masuratori de croitorie

 

Principalele masuratori de croitorie sunt cele care ofera o imagine de ansamblu a trupului si a dimensiunii pe care materialele le vor avea înainte sa fie cusute împreuna si sa formeze articolul vestimentar. Însa, pentru anumite haine, în special cand vine vorba de cele care urmeaza cu precizie linia corpului, sunt necesare anumite masuratori suplimentare. 

 

Este recomandat sa iei masuratorile de cel putin doua ori, pentru a te asigura ca sunt corecte. Daca valoarea este aceeasi, înseamna ca ai masurat bine. În schimb, daca valorile difera cu mai mult de 1 cm, vei repeta procesul pana cand obtii rezultatul corect.

 

  2.1. Circumferinta taliei 

 

Circumferinta taliei este una dintre cele mai usoare masuratori de luat. Vei lua masura în zona cea mai îngusta a corpului. Ea e importanta pentru o varietate de articole vestimentare, de la pantaloni, la rochii si chiar la bluzele mulate.

 

 2.2. Masurarea soldurilor

 

Ai nevoie de masurarea exacta a soldurilor pentru a obtine fuste si pantaloni croite cat mai bine. Aceasta trebuie sa fie luata înconjurand centimetrul în jurul bazinului, în zona cea mai proeminenta. Poate fi necesar sa repeti masuratoarea pana vei gasi zona exacta.

 

 2.3. Masurarea bratelor

 

În ceea ce priveste masurarea bratelor, aceasta presupune atat lungimea, cat si circumferinta în mai multe puncte. Este importanta pentru articolele vestimentare cu maneca lunga, precum bluze, camasi, paltoane sau rochii.

Lungimea va fi masurata tinand mana îndoita în zona cotului. Masuratoarea va porni de la umar, va trece la cot si se va încheia la încheietura mainii (sau în zona în care se doreste ca maneca unui articol vestimentar specific sa se termine).

Circumferinta bratului se va masura în zona cea mai groasa, de obicei în zona bicepsului. Se masoara, de asemenea, circumferinta antebratului si a încheieturii, în punctele în care acestea se afla.

 

 2.4. Masuratori ale bustului: circumferinta, înaltimea, lungimea si latimea deasupra bustului

 

Masurarea bustului este necesara pentru articolele vestimentare care acopera partea superioara a corpului, precum rochiile, bluzele sau jachetele. Masurarea pieptului e la fel de importanta si pentru barbati, în special în ceea ce priveste camasile.

Circumferinta bustului se va masura în jurul trunchiului, peste cea mai accentuata zona. Bratele pot fi tinute în aer sau lasate lejer pe langa corp, dupa ce a fost trecut centimetrul prin spate. Pieptul barbatilor va fi masurat la fel.

Înaltimea bustului este masurata plecand de la baza gatului, pana la sani. Lungimea deasupra bustului e masurata din zona umarului (langa gat), pana în punctul cel mai accentuat al sanului. Pentru a masura latimea deasupra bustului, vei pune centimetrul deasupra sanilor, de la o axila la cealalta.

Pentru alegerea unui sutien pe marimea ta, vei face doua masuratori: circumferinta sub bust si cea peste bust. Prima se ia chiar sub sani, în zona unde sta baza sutienului. A doua masuratoare va fi luata peste cea mai plina parte a sanilor. Noteaza aceste doua numere si apoi vei descoperi marimea pe care trebuie sa o porti la sutien, consultand tabelele brandurilor producatoare de lenjerie intima.

 

 2.5. Circumferinta abdomenului

Circumferinta abdomenului se masoara, de cele mai multe ori, cu aproximativ 10 cm sub linia taliei. Aici ar trebui sa se afle cea mai proeminenta zona. Totusi, cum fiecare trup e unic, aceasta zona se poate afla mai departe sau mai aproape de linia taliei. Astfel, pentru a o identifica, priveste-ti corpul în oglinda din lateral, stai relaxata si marcheaza cu o bulina adeziva sau cu un marker zona cea mai accentuata. Procesul este identic si în cazul în care vei lua masuratorile corpului unei alte persoane. 

Valoarea circumferintei e importanta atat pentru articole vestimentare precum pantaloni, cat si pentru rochii sau camasi.

 

 2.6. Circumferinta fesiera

 

În privinta acestei masuratori, ea se va lua peste cea mai proeminenta zona a feselor. În unele cazuri, valoarea e identic? cu cea a soldurilor, fiind cel mai proeminent punct al bazinului. 

Este o masura necesara în special în ceea ce priveste pantalonii, dar si rochiile sau fustele care sunt gandite sa urmeze cat mai îndeaproape linia trupului.

 

 2.7. Alte masuri utile în croitorie

 

Pe langa aceste masuratori, mai exista cateva procedee suplimentare care sunt demne de mentionat. Daca dispui de îndeajuns de mult timp, îti poti lua absolut toate masurile într-o singura sedinta”, pentru a le avea la dispozitie oricand îti doresti.

Spre exemplu, poti masura dimensiunea necesara pentru o rochie sau o fusta lunga, una midi si una scurta. În ceea ce priveste articolele vestimentare lungi care vor fi purtate împreuna cu încaltamintea cu toc, va trebui doar sa aduni marimea tocului la dimensiunea masurata initial. Asadar, pentru acest tip de rochie, trebuie sa începi masuratoarea în talie si sa cobori pana la calcai. La o fusta pana la genunchi, vei porni masuratoarea tot din talie si te vei opri deasupra sau sub genunchi, în functie de preferintele tale. Cel mai important aspect este sa respecti punctul de plecare, si anume, talia. 

 

 

Este probabil sa ai nevoie si de masuratori ale spatelui: latimea (se masoara în dreptul umerilor), latimea în punctul omoplatilor (se coboara centimetrul pana în zona omoplatilor pentru a masura) si lungimea (pornesti de la baza gatului si cobori centimetrul pana în talie).

Pentru articolele vestimentare pe gat sau cu guler (cum este cazul camasilor), trebuie sa fie masurata circumferinta gatului. Vei înconjura baza gatului cu centimetrul, fara sa strangi. În cazul în care îti doresti ca haina sa nu fie mulata pe gat, vei adauga 1-2 cm în plus acestui rezultat.

 

 

 

În ceea ce priveste membrele inferioare, conteaza la pantaloni circumferinta coapsei (masurata în partea cea mai groasa), lungimea interioara (masurata pornind de la cel mai înalt punct dintre coapse si coborand pana în zona gleznei) si lungimea exterioara (aceasta masura porneste de la talie si coboara pana în zona gleznei). 

 

 

 

 3. Masuratori croitorie pentru copii

 

Masuratorile pentru copii vor fi luate la fel ca cele pentru adulti. În functie de varsta celui mic, poate fi o adevarata aventura sa fie convins sa stea fara sa se miste, în timp ce tu reusesti sa îi iei masuratorile exacte. Se aplica regulile de mai sus, în special cele referitoare la marcarea punctelor de reper, tocmai pentru ca cel mic nu va avea suficient? rabdare si va fi necesar sa te misti cat mai repede.

Un sfat util este sa începi cu masuratorile principale de care ai nevoie si abia apoi sa iei masuratori secundare. De asemenea, o alta strategie este sa împarti procesul de masurare de-a lungul mai multor momente din zi.

 

 

 

4. Exemplu de tabel cu principalele masuri de croitorie

 

Fiecare brand de haine poate avea un tabel propriu al masuratorilor si al marimilor corespunzatoare. Din acest motiv, o bluza marimea „S” de la un anumit magazin îti este mica, pe cand de la un alt magazin, marimea „S” se asaza perfect pe corp.

 

 

În cele ce urmeaza, vei afla cum arata un astfel de tabel, dar trebuie sa ai în vedere faptul ca dimensiunile difera de la un magazin la altul. Cel mai bine este sa îti iei propriile masuri pentru a determina cu exactitate marimea în momentul în care cumperi haine de la diverse branduri. În general, magazinele online vor prezenta un tabel asemanator celui de mai jos pentru a facilita alegerea marimilor potrivite de catre clienti:

 

 

Marime

Piept

Talie

solduri

Lungimea mânecii (optional)

Lungimea totala (optional)

32/34/XXS/XS

 

 

 

 

 

36/38/S

 

 

 

 

 

40/42/M

 

 

 

 

 

44/46/L

 

 

 

 

 

48/50/XL

 

 

 

 

 

52/54/2XL

 

 

 

 

 

56/58/3XL

 

 

 

 

 

 

Asadar, acum cunosti modalitatea prin care îti poti lua propriile masuri. Vei reusi astfel sa îti modifici singura hainele care nu îti vin asa cum ti-ai dori, vei putea transforma diverse articole vestimentare în altele cu totul noi (de la o fusta sau o rochie, pana la articole mai complexe), vei putea realiza propriile haine „de la 0” si vei avea, de asemenea, un reper clar atunci cand vei cumpara haine noi. 



Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, Unsplash.com, Pexels.com.

 

 

 

 Întrebari si raspunsuri frecvente despre masuratorile de croitorie

 

 

Cum trebuie sa te masori corect?

Pentru a te putea masura corect, trebuie sa porti lenjerie intima, sa fii desculta sau în sosete, sa stai cu spatele drept si cu barbia în fata. O a doua persoana îti va lua masurile corpului cu ajutorul unui centimetru de croitorie.



Unde trebuie sa te masori?

Locurile unde trebuie sa te masori sunt stabilite în functie de articolul vestimentar pentru care se iau masurile. Pentru o pereche de pantaloni vor fi luate masurile taliei, soldurilor, lungimea exterioara si interioara a piciorului. În schimb, pentru o bluza, trebuie sa fie stabilite masurile bustului, latimea si lungimea spatelui si a bratelor. 

 

 

Care sunt principalele masuratori de croitorie? 

Principalele masuratori de croitorie sunt circumferinta taliei, circumferinta soldurilor si a bustului. Dupa aceste valori sunt stabilite marimile articolelor vestimentare create de catre brandurile de moda. 



De ce sunt importante masuratorile de croitorie?

Masuratorile de croitorie sunt importante pentru a stabili cu exactitate marimea hainelor si pentru a sti cu exactitate care sunt cusaturile pe care trebuie sa le realizezi. Ele conteaza în special în cazul articolelor vestimentare care urmeaza linia corpului (cele mulate) sau în momentul cand îti doresti sa modifici hainele prea mari. 



Ce sunt masuratorile de croitorie?

Masuratorile de croitorie sunt valorile anumitor zone ale corpului în ceea ce priveste circumferinta (sau grosimea) si lungimea. În functie de aceste valori sunt create articolele vestimentare si marimile pentru ele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Produse Asociate



Transport Gratuit
peste 500 RON TVA inclus
in Romania
Livrare
in UE
Plata online
cu card
Retur in 14 zile
Follow Us
Abonare Newsletter